Εύοσμος:

2310 663 046

Κων/τικα:

2310 903 717

Κινητό:

697 345 7747

Εύοσμος:
evosmos@homeomedi.com

Κωνσταντινοπολίτικα:

pilea@homeomedi.com

  • Blog
  • Άρθρα
  • Πως να βοηθήσετε τα παιδιά να μην φοβούνται την αιμοληψία;

Πως να βοηθήσετε τα παιδιά να μην φοβούνται την αιμοληψία;

Πως να βοηθήσετε τα παιδιά να μην φοβούνται την αιμοληψία;

 

Οι παιδικές αιμοληψίες πάντα δημιουργούν ένα επιπλέον άγχος στους γονείς, πολλές φορές και στα ίδια τα παιδιά. Οι πιο συνήθεις ανησυχίες είναι αν θα καταφέρουν τα παιδιά να καθίσουν στην καρέκλα της αιμοληψίας χωρίς να αντιδρούν, αν θα πονέσουν, αν θα τελειώσει η αιμοληψία με την 1η φορά ή αν θα ταλαιπωρηθούν;

Εδώ θα σας δώσω μερικές απλές συμβουλές για να βοηθηθείτε την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να δώσει αίμα ο μικρός ή η μικρή σας.

Το πιο σημαντικό από όλα είναι να ξέρει το παιδάκι (εφόσον είναι στην κατάλληλη ηλικία να καταλαβαίνει) ότι θα έρθει για αιμοληψία και πότε θα έρθει, να μην είναι έκπληξη η λήψη αίματος.

Επίσης, είναι καλό να του εξηγήσετε ότι είναι απαραίτητο να δώσει αίμα ώστε να ελεγχθεί ο οργανισμός του και να του παρουσιάσετε τη διαδικασία με όσο πιο απλά λόγια μπορείτε. Εγώ συνηθίζω να τους εξηγώ όταν έρχονται στο ιατρείο ότι μέσα μας έχουμε μικρούς στρατιώτες που μας προστατεύουν και ότι θα τους μαζέψουμε με την πεταλούδα (μικρή βελόνα) να τους μετρήσουμε.

Δώστε αρκετό νεράκι στο παιδί μία ημέρα πριν την αιμοληψία και την ίδια την ημέρα.

Εάν αγχώνεσθε εσείς για τις αιμοληψίες, είναι καλό να συνοδέψει το παιδί σας ο/η σύντροφος ή κάποιος συγγενής ή φίλος ή να σας συνοδέψει κάποιος από αυτούς, εφόσον φυσικά είναι εφικτό.

Όταν φτάσετε, να δώσετε χρόνο στο παιδί να εξοικειωθεί με το χώρο και τα νέα πρόσωπα. Έπειτα πάρτε το παιδί αγκαλιά και καθίστε μαζί του στην καρέκλα της αιμοληψίας, μιλήστε του ήρεμα για ένα θέμα που του αρέσει πολύ.

Να έχετε χρόνο, γιατί μπορεί να καθυστερήσετε παραπάνω από όσο υπολογίζατε.

Τελευταία συμβουλή: συννενοηθείτε με το μικροβιολόγο σας για να έχουν χρόνο και χέρια να σας βοηθήσουν, να κρατήσουν το χεράκι του παιδιού, όταν εσείς θα κρατάτε το παιδί σας αγκαλιά για να μην κουνηθεί και χρειασθεί επανάληψη η αιμοληψία.

Σχεδόν πάντα τα παιδάκια τρομάζουν με την είσοδο της βελόνας στο δέρμα, μην τα μαλώσετε, καθησυχάστε τα, βάλτε τα να μετρήσουν κάτι, πάντα με όμορφο τρόπο και όσο πιο ήρεμα γίνεται.

Ανταμείψτε τα με ένα χαμόγελο στο τέλος της διαδικασίας. Ήταν πολύ γενναία!