Εύοσμος:

2310 663 046

Κων/τικα:

2310 903 717

Κινητό:

697 345 7747

Εύοσμος:
evosmos@homeomedi.com

Κωνσταντινοπολίτικα:

pilea@homeomedi.com

Βελονισμός

Τι είναι ο βελονισμός;

Ο βελονισμός είναι η πρακτική της διείσδυσης στο δέρμα λεπτών, χωρίς αυλό, μεταλλικών βελονών, οι οποίες στη συνέχεια ενεργοποιούνται με ήπιες, περιστροφικές κινήσεις των χεριών του ιατρού ή με ηλεκτρική διέγερση.

 

Πως λειτουργεί ο βελονισμός;

Ο βελονισμός είναι μία από τις πιο γνωστές θεραπευτικές μεθόδους της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής. Το ανθρώπινο σώμα φέρει περισσότερα από 2.000 σημεία βελονισμού. Βάσει της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής τα σημεία αυτά συνδέονται ενεργειακά μεταξύ τους με μονοπάτια, τους επονομαζόμενους μεσημβρινούς. Αυτά τα μονοπάτια δημιουργούν μια ροή ενέργειας (Qi, προφέρεται “chee”) στο σώμα, που είναι υπεύθυνη για τη συνολική υγεία του οργανισμού. Η διακοπή της ροής ενέργειας μπορεί να προκαλέσει ασθένεια. Με την εφαρμογή του βελονισμού σε ορισμένα σημεία, βελτιώνεται η ροή του Qi, βελτιώνοντας έτσι τη συνολική υγεία. Μεταγενέστερα, βάσει της ερευνητικής της σύγχρονης δυτικής ιατρικής, τα σημεία βελονισμού έχουν συσχετισθεί με νευρικά μονοπάτια. Έτσι, κατά την εφαρμογή των βελονών, ενεργοποιούνται τα αντίστοιχα νευροτόμια, μυοτόμια, δερμοτόμια και επέρχεται διέγερση τόσο τοπική αλλά και περιφερική, βάσει της νεύρωσης του αντίστοιχου σημείο. Ενεργοποιούνται με αυτό το τρόπο τα όργανα που νευρώνονται από το ίδιο νευρικό μονοπάτι. Επίσης λόγω της δράσης του βελονισμού στο κεντρικό νευρικό σύστημα, ο βελονισμός είναι γνωστός για την αναλγητική του δράση, αλλά και για τη θεραπευτική του δράση στις έξεις, στο στρες και στην ψυχοσωματική επιβάρυνση γενικότερα. Τα σημεία βελονισμού διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα. Αυτό, με τη σειρά του, απελευθερώνει χημικές ουσίες στους μύες, το νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο. Αυτές οι βιοχημικές αλλαγές μπορεί να διεγείρουν τις φυσικές θεραπευτικές ικανότητες του σώματος και να προάγουν τη σωματική και συναισθηματική ευεξία.

Τι είναι ο βελονισμός;

Ο βελονισμός είναι η πρακτική της διείσδυσης στο δέρμα λεπτών, χωρίς αυλό, μεταλλικών βελονών, οι οποίες στη συνέχεια ενεργοποιούνται με ήπιες, περιστροφικές κινήσεις των χεριών του ιατρού ή με ηλεκτρική διέγερση.

 

Πως λειτουργεί ο βελονισμός;

Ο βελονισμός είναι μία από τις πιο γνωστές θεραπευτικές μεθόδους της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής. Το ανθρώπινο σώμα φέρει περισσότερα από 2.000 σημεία βελονισμού. Βάσει της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής τα σημεία αυτά συνδέονται ενεργειακά μεταξύ τους με μονοπάτια, τους επονομαζόμενους μεσημβρινούς. Αυτά τα μονοπάτια δημιουργούν μια ροή ενέργειας (Qi, προφέρεται “chee”) στο σώμα, που είναι υπεύθυνη για τη συνολική υγεία του οργανισμού. Η διακοπή της ροής ενέργειας μπορεί να προκαλέσει ασθένεια. Με την εφαρμογή του βελονισμού σε ορισμένα σημεία, βελτιώνεται η ροή του Qi, βελτιώνοντας έτσι τη συνολική υγεία. Μεταγενέστερα, βάσει της ερευνητικής της σύγχρονης δυτικής ιατρικής, τα σημεία βελονισμού έχουν συσχετισθεί με νευρικά μονοπάτια. 

Έτσι, κατά την εφαρμογή των βελονών, ενεργοποιούνται τα αντίστοιχα νευροτόμια, μυοτόμια, δερμοτόμια και επέρχεται διέγερση τόσο τοπική αλλά και περιφερική, βάσει της νεύρωσης του αντίστοιχου σημείο. Ενεργοποιούνται με αυτό το τρόπο τα όργανα που νευρώνονται από το ίδιο νευρικό μονοπάτι. Επίσης λόγω της δράσης του βελονισμού στο κεντρικό νευρικό σύστημα, ο βελονισμός είναι γνωστός για την αναλγητική του δράση, αλλά και για τη θεραπευτική του δράση στις έξεις, στο στρες και στην ψυχοσωματική επιβάρυνση γενικότερα. Τα σημεία βελονισμού διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα. Αυτό, με τη σειρά του, απελευθερώνει χημικές ουσίες στους μύες, το νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο. Αυτές οι βιοχημικές αλλαγές μπορεί να διεγείρουν τις φυσικές θεραπευτικές ικανότητες του σώματος και να προάγουν τη σωματική και συναισθηματική ευεξία.

Πώς είναι η αίσθηση του βελονισμού;

Ο βελονισμός γίνεται με βελόνες λεπτές σαν τις τρίχες των μαλλιών μας, χωρίς αυλό.. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναφέρουν ότι δεν αισθάνονται πόνο κατά την εισαγωγή  της βελόνας αλλά μία ελαφριά αίσθηση διείσδυσης αιχμηρού αντικειμένου στο δέρμα . Η βελόνα , έπειτα από την εισαγωγή της, προκαλεί στα σημεία εισαγωγής μια αίσθηση πίεσης, ανακούφισης ή ελαφρού πόνου. Οι βελόνες μπορεί να θερμανθούν κατά τη διάρκεια της θεραπείας ή να εφαρμοστεί ήπιο ηλεκτρικό ρεύμα σε αυτές. Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν ότι ο βελονισμός τους κάνει να νιώθουν ενέργεια, αντιθέτως στους περισσότερους προκαλεί αίσθηση χαλάρωσης. Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι πάντα μίας χρήσης και αποστειρωμένες για να αποφευχθεί η μόλυνση. Αντί για βελόνες, άλλες μορφές διέγερσης χρησιμοποιούνται μερικές φορές πάνω από τα σημεία βελονισμού, όπως: Θερμότητα (moxibustion), Πίεση (tuina method), Τριβή, Αναρρόφηση (βεντούζες- cupping).

Πότε χρησιμοποιείται θεραπευτικά;

Οι περισσότεροι αναζητούν θεραπεία με βελονισμό  για την ανακούφιση από χρόνιο πόνο. Οι καταστάσεις που μπορεί να ωφεληθούν όμως από τον βελονισμό είναι πολύ περισσότερες. Ενδεικτικά αναφέρονται μερικές: 

Μπορεί να συνδυαστεί με άλλες θεραπείες;

Μελέτες του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αμερικής,  έχουν δείξει ότι ο βελονισμός είναι μια αποτελεσματική θεραπεία μόνη ή σε συνδυασμό με άλλες συμβατικές θεραπείες.

Eπικοινωνήστε μαζί μας