Εύοσμος:

2310 663 046

Κων/τικα:

2310 903 717

Κινητό:

697 345 7747

Εύοσμος:
evosmos@homeomedi.com

Κωνσταντινοπολίτικα:

pilea@homeomedi.com

  • Blog
  • Άρθρα
  • Η σημασία της ποιότητας στη λειτουργία ενός εργαστηρίου- βιοπαθολογικού ιατρείου.

Η σημασία της ποιότητας στη λειτουργία ενός εργαστηρίου- βιοπαθολογικού ιατρείου.

Η σημασία της ποιότητας στη λειτουργία ενός εργαστηρίου- βιοπαθολογικού ιατρείου.

από την Ιατρό Βιοπαθολόγο-Μικροβιολόγο: Παρταλίδου Ανίνα

Πολλές φορές οι ασθενείς μου με βλέπουν το πρωί στην αιμοληψία και με χαιρετούν και το απόγευμα όταν θα έρθουν να πάρουν τα αποτελέσματα. Η πρώτη τους κουβέντα είναι: Γιατρέ ακόμα εδώ είστε, πότε θα ξεκουραστείτε; Η δουλειά μας είναι λειτούργημα, δεν επιτρέπεται το λάθος, δεν είναι αποδεκτό. Πάντα λέω στον εαυτό μου και στις συνεργάτιδες μου ότι δεν υπάρχει όριο στην ποιότητα των υπηρεσιών μας.

Το σύστημα ποιότητας δεν είναι απλά μία γραφειοκρατία, είναι επαναλαμβανόμενες συγκεκριμένες διαδικασίες που εκτελούνται από όλους με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και διαδικασίες ελέγχου των διαδικασιών που έχουν εκτελεσθεί. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί  με αυτό τον τρόπο ελέγχεται η εργασία του καθενός και ελέγχεται η λειτουργία του κάθε αναλυτή. Τα δύο μικροβιολογικά μας ιατρεία εκτελούν όλες τις αναλύσεις με σύστημα ποιότητας. Τα ιατρεία μας είναι πιστοποιημένα ήδη από το 2013 κατά ISO 9001:2015 από την Bureau Veritas, ένα πολύ αυστηρό πρότυπο ποιότητας που βοηθάει όμως στην ασφάλεια των διαδικασιών που εκτελούμε εντός των εργαστηρίων.

Το πρότυπο λειτουργίας αφορά τη διαχείριση και επεξεργασία των δειγμάτων των ασθενών μας, τη διαχείριση των προμηθειών και των παραγγελιών μας, τη διαχείριση των αποτελεσμάτων των ασθενών, τη διαχείριση των αναλυτών, την διαχείριση των ορών ελέγχου των διαδικασιών, τη διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων, την καθαριότητα του χώρου. Εκτός από τον εσωτερικό έλεγχο που γίνεται καθημερινώς και ανελλιπώς, λόγω του τρόπου λειτουργίας μας, μία φορά ετησίως και τα δύο ιατρεία ελέγχονται, από την Bureau Veritas για να συνεχίζουν να διατηρούν την πιστοποίηση. Μία φορά το χρόνο συμμετέχουμε σε σχήματα τυφλών δειγμάτων ελέγχου που αφορούν όλες τις εξετάσεις και όλους τους αναλυτές.

 

Αξιολογούμε τους προμηθευτές μας και μας αξιολογούν και αυτοί. Αξιολογούμαστε από τους ασθενείς μας και βελτιωνόμαστε στον τρόπο που παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Παρακολουθούμε τα επιστημονικά νέα και τα πιο σύγχρονα συνέδρια για να είμαστε uptodate στις διαδικασίες μας. Μιλάμε με τους ασθενείς μας για να ξέρουμε το πρόσφατο ιστορικό τους ώστε να μπορούν να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα τους.

Οι εσωτερικές επαναλήψεις, όποτε χρειάζονται, είτε στην εξέταση, είτε καλώντας τον ασθενή για να ελεγχθεί ένα 2ο 24ωρο, είναι στη ρουτίνα μας. Τα δύο ιατρεία λειτουργούν συμπληρώνοντας το ένα το άλλο. Με διαφορετικές μεθοδολογίες ακόμα και στην ίδια εξέταση και με προσεκτικά επιλεγμένες τις μεθόδους στον κάθε αναλυτή, με αντιδραστήρια πρώτης ποιότητας από μεγάλους οίκους, το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι μόνο αξιόπιστο.

Στα δικά μας ιατρεία το εργαστήριο είναι ανοιχτό στον ασθενή. Ο καθένας μπορεί να δει τους αναλυτές να δουλεύουν, τις συνεργάτιδες μου να εκτελούν τις διαδικασίες επεξεργασίας των δειγμάτων, μπορεί να παρακολουθήσει όλο τον τρόπο λειτουργία μας. Στα δικά μας τα ιατρεία όλες οι διαδικασίες είναι τυποποιημένες και στη διάθεση των ασθενών μας.

Για μένα είναι δεδομένο ότι η ασφάλεια και η ποιότητα των αποτελεσμάτων των ασθενών μας είναι Νο1 προτεραιότητα μας. Σημασία για εμένα έχει η γνωριμία με τον ασθενή και η συνεχής παρακολούθηση της υγείας του, όπως και η βοήθεια του κλινικού του ιατρού όπου μας χρειάζεται. Και για αυτό δεν ξεκουράζομαι αν δεν είμαι σίγουρη ότι όλα έχουν γίνει όπως πρέπει, με μία προσωπική πάντα προσέγγιση.

 

 

Διευθύνσεις:

Μικράς Ασίας 84, Κάτω Ηλιούπολη (Δήμος Ευόσμου) (Τηλ. 2310 663046)

17 Νοεμβρίου 45, Κωνσταντινοπολίτικα (Δήμος Πυλαίας) (Τηλ. 2310 903 717)